vineri, 21 decembrie 2012

Craciunul

          Se pare ca am supravietuit sfarsitului. Wow ce mirare. Credeam ca vom muri cu totii. Uraa! Ce bine ca am scapat. Dar care este urmatoarea problema pe anul asta? Craciunul! Acea perioada a anului cand toata familia se aduna si sarbatoresc... Ei bine, de fapt daca stau bine sa ma gandesc nu toata lumea stie ce reprezinta Craciunul. Este sarbatoarea in care vine Mos Craciun, nu?
           Nu! Nu sunt eu o persoana religioasa, si chiar nu imi place sa vorbesc prea mult despre religie, in afara orelor de religie desigur. Dar aceasta poveste ma intriga. Si nu numai a Nasterii Domnului, ci si a aparitie Mosului. Da, daca nu ati stiut, ceea ce este greu de crezut, Craciunul este sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Christos. Insa de unde provin celelalte obiceiuri de Craciun, cum ar fi impodobirea bradului, colindatul sau chiar Mos Craciun?
          Nu stiu cate stiti voi despre sarbatoarea Craciunului sau cat de bine si de corect stiu eu despre ea. Dar ce stiu asta va voi transmite si voua. In primul rand bradul impodobit,la inceput cu lumanari, bomboane si globuri, apoi trecandu-se la tehnologia cu beculete cu LED, provine din nord. Nordicii aveau obiceiul de a-si impodobi casele cu ramuri de brad si de vasc.Bradul impodobit se intalnea doar pe teritoriul Germaniei al secolului XIX, abia dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial raspandindu-se si in alte tari. Traditia de impodobire a bradului se infaptuieste in ziua de Ajun.
           Colindele dateaza din perioada precrestina, insa doar dupa Nastere colindele au ajuns sa aiba tematica religioasa. In special colindele au ca subiect Nasterea Domnului sau steaua sau cei Trei Magi. Insa colibdele nu trebuie confundate cu cantecele de stea si colindatul cu umblatul cu steaua. Cantecele de stea sunt specifice Craciunului pe cand colindele se canta si in preajma Anului Nou.

          Sarbatoarea de impartire a cadourilor  a aparut prima data in data de 6 decembrie cand in srabatorim pe Sfantul Nicolae. Povestea acestuia este una foarte interesanta. Nicolae a fost nascut si crescut intr-o familie foarte bogata. El era o persoana foarte religioasa si cu frica de Dumnezeu. Ajuns la o varsta de dupa adolescenta acesta vrea sa devina calugar si sa renunte la toate averile sale. In fiecare noapte Nicolae pleaca de la manastiea unde traieste si imparte din bogatiile sale copiilor din alte sate. Cum aceste familii aveau oviceiul de a-si lasa incaltamintea inaintea usii, Nicolae lasa bunurile in papucii copiilor. Dupa ce si-a terminat toata averea acesta inca daruia din banii ce ii castiga la manastire, pastrandu-si doar strictul necesar. Traditia din 24 si 25 decembrie ar fi provenit de la Martin Luther, care pentru a trezi interesul copiilor pentru Christos a propagat datina din 6 decembrie in 24 decembrie. Insa in multe familii catolige aceasta sarbatoare din 6 decembrie s-a pastrat de aceea acum, in Romania le avem pe amandoua. Se mai spune ca Luther a vrut sa le spuna familie sale ce frumos este cerul, insa neavand cuvinte pentru a-l descrie a taiat un brad, l-a umplut de lumanari si le-a arata familie sale. Se zice ca aceasta este adevarata legenda a bradului de Craciun.
         Ei bine va doresc un Craciun fericit, toate dorintele voastre sa se indeplineasca si un An Nou fericit care sa va imbucure si sa va aduca tot ce va doriti. Pana data viitoare... Ciao si SARBATORI FERICITE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu